sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Vuoden 2012 idätys

Hieman venähti tämä idätys tänävuonna. Noh ehkä parempi myöhään kun ei koskaan ;)

Chilivaarin idätyslauttaa muokaten olen kehittänyt oman tyylin idättää chilini.
2010 vuonna idätin ensimmäiset siemeneni suoraan multaan, mikä oli aloittelevalle kasvattajalle tuskallista. Kaikki onnistui hyvin, mutta innokas kasvattaja olisi halunnut nähdä kokoajan mikä on itämisen tilanne. Nähtyäni chilifoorumilla chilivaarin idätyslautan, ajattelin että en enää laita siemeniä suoraan multaan. Lautalla voi kokoajan tarkkailla koska chilit itää ja mitkä siemenet jättää itämättä.



2011 kasvatuskaudella rakentelin Lidlin sorbet jäätelörasiasta idätysastian. Pestyäni astian leikkasin kanteen kaksi viiltoa ylhäälle ja alhaalle. Näistä rei'istä vedin rätinsuikaleen läpi. Toisesta reiästä sisään ja toisesta ulos. Rätinsuikaleen päät laskeutuu itse jäätelöpurkkiin, joka on vettä täynnä. Näin kapillaari-ilmiö nostaa vettä kannelle. Lopuksi tietysti leikkasin talouspaperista kannen päälle pohjan joka levittää veden ympäri kantta ja laitoin siemenet kostean paperin päälle.


Tänävuonna valitsin kauden chililajikkeiksi:
Aji Cristal (C. baccatum)
Habanero, Caribbean Red (C. chinense)
Pink Habanero (C. chinense)
Cascabel (C. anuum)
Guajillo (C. anuum)
Rocoto, Chile de seda (C. pubescens)
Turbo Pube (C. pubescens)
Jalapêno (en tiedä mikä Jalapêno tämä on)



Suuren osan näistä siemenistä sain Chilifoorumin siemenketjukirjeestä. Ajatuksena on kasvatella nyt näitä lajikkeita, että voisin taas osallistua kirjeeseen ja lisätä siemeniä muiden kasvattajien käyttöön.

Kuvassa astian päällä oleva kelmu ylläpitää siementen kosteutta. Reikiä tietysti laitoin kelmuun että siemenet saa myös happea. Idätysastiaa pidän jääkaapin yläpuolella olevassa kaapissa, koska siellä lämpötila on noin 30 astetta. Lämpö auttaa siementen itämisessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti