sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Laakeripuu (LAURUS nobilis)

Kotona ollessa mietittiin tyttöystävän kanssa, että olisi mukava saada joku komea pensas koristekasviksi olohuoneeseen. Tuumasta toimeen lähdin exoticgardenin laajasta valmikoimasta etsimään jotain kaunista pensasta joka olisi samalla hyödyllinen kasvi kasvatukseen.


Selatessani suurta valikoimaa silmiini iski Laakeripuu. Ensimmäisenä mietin että sehän olisi loistava hyötykasvi näin lihansyöjälle. Laakeri on vallan mainio mauste lihasopassa! Itse en paljoa soppaa ole kuitenkaan keitellyt, mutta mikään ei voita isäni tekemää hirvisoppaa. Ajattelin googlettaa vielä millanen tämä pensas on kokonaisuudessaan (Exotic Gardenilla oli pieni ja melko kehno kuva kasvista). Ensimmäisella kuvahaulla löytyi näyttäviä pensaita. Kuvista päätellen kasvua olisi helppo muokata ja kasvista saisi sellaisen kun tahtoisi

Muutama kuvahaun löydös:


















         ________________________________________________________________________


Samalla tilasin myös Kolibrikukan (STRELITZIA reginae) siemeniä ja vermikuliittia. Lapsena Lanzarotella lomaillessa näimme näitä kauniita kukkia ja ajattelin että miksipä en niitäkin samalla kokeilisi kasvattaa. Omassa kämpässä nyt on liian vähän tilaa toiselle suurelle kasville, mutta voisin lahjoittaa sen sitten hyvään kotiin vaikka vanhemmilleni.

Kolibrikukan siemenet on edelleen paketissa, mutta laakeripuun otin jo työn alle. Tilauksen saapuessa huomasin onnekseni että siementen mukana tuli kylvöohjeet. Tilausta tehdessäni en edes osannut ajatella että laakerin siemenet tarvitsevat kylmäkäsittelyn eli stratifioinnin. Olen vain joskus kuullut tämän termin, mutten ikinä tehnyt sitä. Noh kerta sen on ensimmäinenkin.

Ohjeet näyttivät melko simppeliltä. "Puuvartisten kasvien siemenet saattavat olla syvässä talviunessa. Siittä herättämiseen tarvitaan kylmäkäsittely, jossa on kaksi vaihetta: Ensin siementen annetaan imeä itseensä vetä, ja sen jälkeen niitä pidetään kylmässä"
Lyhyesti kerrottuna siemenet piti laittaa vermikuliittiin joka oli kasteltu ja puristettu liika kosteus pois. Sen jälkeen nämä laitettiin tiiviiseen muovipussiin jota pidettiin n. 5 vrk huoneenlämmössä. Tämä oli siis ensimmäinen vaihe, jossa siemen imee itseensä kosteutta.
Seuraavaksi pussi laitetaan simppelisti jääkaappiin ja unohdetaan se sinne kuukaudeksi. Suositellaan että noin 1 vk välein pussia kannattaa tutkia onko siemenet itäny ennenaikojaan. Ja jos näin on niin on syytä siirtää siemen välittömästi ruukkuun kasvamaan.

Mielenkiintoinen kokemus. Toivotaan että siemenet itää ja saisin oman laakeripuun!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti